Tango Aereo la #fits2015

Cand ai doar un weekend la dispozitie ca sa savurezi un festival de teatru, e clar ca va fi rost de binging artistic si ca va trebui sa mergi pe mana prietenilor ca sa vezi cat mai mult din ce-i mai bun.

Tango Aereo a fost recomandarea unanima a celor ce stiu mai bine. O trupa live foarte buna – care m-a facut sa cred ca vad, pe langa un spectacol de dans, si un concert Gotan Project -, un vocalist cu un timbru fix asa cum trebuie (bonus, supratitrarea textelor) si sase dansatori extrem de talentati, hotarati sa arate cum, prins in chingi, tangoul se elibereaza, de fapt.

Credit photo: Dragos Dumitru
             Credit photo: Dragos Dumitru

Intregul spectacol creat de Brenda Angiel iti demonstreaza cum, daca pornesti cu un concept, acela al libertatii complete de miscare in toate directiile, poti deconstrui si reinterpreta un dans pasional si arhicunoscut pastrandu-i esenta. Asa se face ca, in spectacolul argentinienilor, povestea cu “it takes two to tango” n-a mai fost valabila. Pe scena, in valurile de fum care subliniau misterul (dar ne si faceau sa ne tinem respiratia), s-a dansat tango in 1, 2, 3, practic, in cati vrei.

Prizele si salturile partenerilor mi-au amintit adesea de probele de dans din campionatele de patinaj artistic, momentele in care dansul aerian se completa cu miscari terestre, mai precise si mai clar punctate (adica asa cum cere tangoul) au fost extrem de reusite, iar un threesome simpatic derulat sub ochii nostri pe scena a fost printre cele mai aplaudate dansuri. Osciland intre doi parteneri cu picioarele pe pamant, solista… mai aeriana… ramane, in final, spectatoare a tangoului celor doi.

Personal, am preferat numerele in care dansatorii aveau un punct de sprijin – majoritare in spectacol. Cum spuneam, tangoul presupune o anumita bruschete si o precizie pe care miscarea in aer nu are cum sa o produca. Dar combinatia intre in cer si pamant este uimitoare.

Facut cu drag, cu o echipa mica si foarte talentata, Tango Aereo ar avea unde sa creasca la nivelul productiei. Sper ca in anii care vin sa se bucure de tot mai multi spectatori si de tot mai multe aprecieri ca sa poata investi si mai mult in ceea ce tine de logistica show-ului – lumini mai bogate, costume mai indraznete, sisteme de sustinere mai subtile. Oamenii, cum spuneam, sunt acolo, merita pusi si mai mult in valoare si merita toate aplauzele.

Am stat in prima banca la spectacol – maniaca precum ma aflu – ca sa nu-mi scape nici un detaliu, nici o expresie. Langa noi, un membru al delegatiei chineze butona un smartphone ca oricare altul, semn al democratizarii comunicarii mobile. Doar wallpaper-ul ii reamintea pe ce planeta se afla. De pe ecranul telefonului ii zambea, increzator, conducatorul iubit.

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: