Schimb de dame

Oameni chibzuiti, care stiu ca biletele la spectacolele din 2015 se cumpara inca din 2014, englezii si americanii au inceput sa anunte ce se va intampla pe Broadway si in West End anul viitor. Iar agenda spectacolelor e chiar simpatica, pentru ca premierele din Londra trec Oceanul si ajung pe Broadway si vice-versa.

Primavara viitoare, americanii se vor bucura sa o vada pe Helen Mirren intrand inca o data in pielea Reginei, in piesa lui Peter Morgan, ”The Audience”. Spectacolul a avut premiera mondiala in 2013, la Londra, si e un tur de forta si pentru scenarist, si pentru protagonista. Montarea e simpla si foarte eleganta, castingul e perfect, singura problema a producatorilor fiind initial sa o convinga pe Helen Mirren sa-si reia inca o data rolul si colaborarea cu Peter Morgan dupa succesul cu ”The Queen”. E un spectacol inteligent si amuzant, o trecere in revista a audientelor pe care Elisabeta a II-a le-a tinut, cu regularitate, la Palat, cu toti prim-ministrii cu care a lucrat, din 1952 pana in prezent.

Experienta de a o vedea pe Helen Mirren in rolul Reginei pe scena si nu pe ecran e ireala, asa ca nu ma mir ca spectacolul a putut ajunge pe Broadway fie si pentru un numar mic de reprezentatii, din februarie pana in iunie anul viitor.

Alt export britanic este ”Skylight”, spectacolul care a avut premiera anul acesta la Londra, in formula Carrie Mulligan, Bill Nighy. Cronicile britanice n-au fost grozave, dar vina e impartita intre text si protagonisti. Avantajul nostru era ca il vedeam pentru prima oara pe scena pe Nighy si nu ne plictisisem defel de manierismele si excentricitatile lui, care sunt chiar ale lui. Pentru americani, portofoliul cinematografic al celor doi cred ca a atarnat greu in preluarea spectacolului si e posibil ca acesta sa aiba mai mare succes peste Ocean decat la el acasa, desi textul debordeaza de socialism.

La capitolul importuri e ”Sweeney Todd”, intr-o distributie care m-a facut sa comand biletele in cateva minute, fara sa ma mai gandesc prea mult la detalii. Dupa cateva reprezentatii pe coasta de Est, la Lincoln Center, Emma Thompson si Bryn Terfel (una dintre cele mai frumoase voci de bas/bariton ale lumii) vin in Londra, la Coliseum, pentru fix 13 spectacole in martie/aprilie anul viitor.

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: