Cum il face haina pe om

Orice ar spune intelepciunea populara, hainele sunt foarte importante pentru noi. Sunt un instrument prin care ne exprimam personalitatea sau lipsa ei, cheful sau lipsa lui, prin care ne dorim sa atragem atentia sau, dimpotriva, sa ne facem nevazuti.

In consultanta, unde opinia subiectiva spune ca nu vinzi numai ceea ce stii ci si ceea ce esti, hainele sunt cu atat mai importante, desi rareori vorbim despre ele din aceasta perspectiva, de accesoriu de lucru.

Principiul aici – pentru ca, evident, exista un principiu care functioneaza infailibil si independent de trecerea timpului, este ca discursul hainelor trebuie sa completeze si sa sustina discursul tau. Nu sa-l inlocuiasca, nu sa-l submineze.

Cu alte cuvinte, te imbraci ca sa atragi atentia… asupra a ceea ce spui. Nu asupra genunchilor dezveliti exgerat, mai ales daca sunt inestetici, nu asupra decolteului, indiferent cat de estetic ar fi, nu asupra unghiilor pictate in toate culorile curcubeului si “cu model”, ca odiosii ciorapi ai anilor ’80, nu asupra genelor false aplicate generos in miezul zilei si nici asupra rujului electric. Nu asupra marcilor pe care le porti, nu asupra banilor care stau (sau nu stau) in spatele lor, nu asupra imprimeurilor care ar veni mai bine la plaja sau la piata (care sunt, cu regret, cam toate, mai putin cele geometrice). Nu asupra pedichiurii perfecte sau imperfecte (e suficient cat o admiram pe FB). Asupra a ceea ce spui.

Cand esti la inceputul carierei, e si cel mai greu, si cel mai necesar sa intelegi asta repede. Cand esti nesigur pe cunostintele tale, a compensa nesiguranta cu nonconformisul (care e, de fapt, doar conformismul imediat la ultimele trenduri) e o iluzie. Evident, esti programat genetic sa respingi asemenea panseuri. Been there done that.

Hainele trebuie sa-i ajute pe oameni sa se uite in ochii tai, sa fie atenti la ceea ce le recomanzi, sa te sustina in efortul tau de a castiga, pas cu pas, incredere si respect. Gandeste-te la asta cand te uiti in oglinda inainte sa-ti alegi garderoba pentru ziua la birou. Nu sunt numai culorile (de preferinta, uni si nu mai mult de trei pentru o tinuta), e si croiul (nimeni nu are pretentia sa fim modele, dar e de datoria noastra sa fim ingrijite si atente cu ce ne avantajeaza si ce nu), sunt materialele, sunt accesoriile, sunt piesele vestimentare importante (cum e sacoul sau jacheta, care poate sa stea pe scaun in spatele tau pana cand “intri in actiune”).

Sunt multe lucruri in cele de mai sus la care stiu ca reactionezi cu “neah”. Am fost uimita cand in tara political correctness-ului ni s-a predat la scoala cum trebuie sa ne imbracam si legendele spuneau ca, daca nu respecti culorile (negru, gri, bleumarin, verde inchis sau grena, totul cu alb sau crem) esti depunctata la examen. Sexism? Nope, doar o avanpremiera a ceea ce intalnesti in business si se comenteaza in jurul tau si iti ingreuneaza munca fara ca macar sa te prinzi.

Libertatea de a te exprima prin haine o castigi in timp, alaturi de experienta, bani, incredere si respect. Tocmai pentru ca si celelalte se castiga in timp si se potenteaza reciproc. Cat de scurt sau lung e timpul, tu decizi.

One thought on “Cum il face haina pe om

Add yours

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: