Cat costa dreptul la opinie

O bloggerita din Franta tocmai a aflat asta platind pentru o cronica negativa pe care a scris-o despre un restaurant din Aquitania. Ca om de PR, stiu ca raul cel mai mare ti-l faci singur. Cum ar fi… dand in judecata o bloggerita. Sau declarand, dupa judecata favorabila “probabil au fost ceva greseli in servire, insa acest lucru se intampla uneori la jumatatea lui august”.

Nu stiu cum ar reactiona alti clienti, dar mie imi ajung cuvintele de mai sus ale domnului sa-i ocolesc stabilimentul.

Revenind la ale noastre, sunt surprinsa de cateva saptamani incoace sa vad ce mult mi-a crescut traficul pe tripadvisor in urma unei cronici negative pe care am facut-o unui hotel multilaudat. N-am vrut sa scriu mizerii pe net, dar ce am descoperit la fata locului era asa de departe de ceea ce citisem pe internet in prealabil despre hotel, ca n-am putut sa las lucrurile asa.

Si, in loc sa ma cert la fata locului – ceea ce detest – am scris despre experientele mele nefericite si pe tripadvisor.com si pe booking.com. Calator atent, multumit de sistemul de verificare al celor de la Booking, m-am asteptat ca postarile de acolo sa fie mai influente decat cele de pe Tripadvisor. Si totusi, in urma postului de pe Tripadvisor, am primit un telefon intepat de la directorul general al hotelului, un locuitor al Londrei cu accent britanic si nume de olandez.

Nu stiu ce si-a imaginat domnul ca ar putea obtine de la mine – retractari, scuze, balbaieli intr-o engleza mai de lumea a treia. Habar n-am. M-a prins intr-o zi proasta, in care faptul ca indraznea sa-mi dea peste degete pentru o critica in loc sa vada ce are el de facut ca sa-si remedieze problemele m-a trecut direct in modul de functionare didactic.

Cu alte cuvinte, mi-am petrecut opt minute explicandu-i cu argumente ce exagera in prezentarea hotelului, ce probleme de customer service avea, ce probleme de curatenie avea ca, la final, dupa ce incercase fara succes sa tipe la mine, sa ma intrebe daca ‘n-ar putea sa faca ceva pentru mine ca sa revin la hotel si la ganduri mai bune’. Ca si cum pana atunci nu-i spusesem ce putea sa faca. Ca si cum ‘ne-ntelegem’ tradus in engleza ar suna mai putin ipocrit si dezgustator dupa ce ai refuzat cu obstinatie sa asculti si sa intelegi ce-ti spuneam (gratis) ca ai de facut ca sa ai curat in propria ograda.

Postul meu cel critic are tot mai multe vizualizari si helpful votes. Poate as fi simtit o strangere de inima daca el n-ar fi fost urmat de discutia cu directorul general al hotelului. Dar raul cel mai mare si l-a facut singur. Iar in acest caz, dreptul meu la opinie, il costa pe el.

Cat despre proprietarul restaurantului din Aquitania, ii urez succes sa stearga de pe Google toate referirile la procesul lui cu bloggerita pentru ca, indirect, ele ii afecteaza imaginea mai mult decat si-ar imagina. Si mai mult decat a platit bloggerita la proces, cu siguranta.

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: