Apple Watch si industria ceasurilor

S-a vorbit mult despre impactul pe care Apple Watch il va avea asupra marilor orologeri si asupra modului in care privim ceasurile acum. Asta mi-a adus aminte de discutiile pe care le aveam cu oameni din industria de telefonie mobila acum cativa ani, cand tocmai se lansase iPhone. Lumea era relaxata, argumentand, pe buna dreptate, lipsa de familiaritate a celor de la Apple cu modelul de business al producatorilor de telefoane mobile si lipsa de acces la marii operatori.

Cativa ani mai tarziu, am vazut cu totii ce s-a intamplat. Subventionate sau nesubventionate, toate telefoanele de la Apple si-au gasit cumparatorii, cu zecile de milioane, obsesia acestora cu Steve Jobs si firma din Cupertino devenind legendara. In jurul iPhone s-a adunat intreg ecosistemul Apple, iar retailerii si operatorii puncteaza in fata clientilor lor de fiecare data cand sunt primii care aduc pe piata noile modele.

Apple_Watch-l

Lansarea din 2014 a adus pe tapet AppleWatch, un ceas inteligent – nu primul, poate nici cel mai frumos, dar primul ceas de la Apple. Ive a avut de la bun inceput aroganta sa avertizeze industria orologeriei ca a venit vremea schimbarii si au fost cateva zile, inainte de lansare in care toate chestiile astea mi s-au parut asemanatoare vorbariei boxeurilor, care incearca sa-si intimideze adversarii inainte de un meci.

Dupa care am vazut lansarea si functiile ceasului, plus cum arata. Asadar. Majoritatea celor pe care ii cunosc viseaza la, dar nu isi doresc neaparat un ceas de orologer. Isi doresc un ceas decent, ceea ce inseamna un ceas elvetian, dintr-o gama de pret care variaza intre cateva sute de euro si cateva (putine) mii de euro.

Suspiciunea mea e ca fix acest segment de clienti va fi primul si cel mai tare “afectat” de lansarea Apple. Intre un ceas decent care iti spune cat e… ceasul si un Apple Watch (care nu numai ca e decent, dar va fi si foarte hot, daca stau sa judec dupa impactul pe care vad ca il are in jurul meu iPhone6) care are nenumarate functii, plus e legat de toate celelalte device-uri Apple, alegerea e simpla. Si, in timp ce cu doua telefoane in geanta mai poti umbla, dar cu doua ceasuri pe mana ba, intr-un interval oarecare de timp, prevad ca multi vor renunta sa-si mai poarte ceasurile elvetiene bune (Doxa, Tissot, Longines, Certina, Omega etc) si, in mod cert, ceasurile “fashion”, si vor ramane cu Apple Watch.

Restul depinde de cat de mult se bazeaza stabilitatea economica a marilor grupuri de lux pe segmentul ceasurilor “de volum”. Nu pierd din vedere faptul ca orologeria este o industrie care a mai trecut printr-un soc tehnologic extrem, atunci cand au aparut ceasurile digitale si micii manufacturieri elvetieni si-au vandut mecanismele pe mai nimic pentru ca nu mai aveau valoare comerciala (asa s-a creat apoi o marca de ceasuri care, de altfel, imi place foarte mult Dubey Schaldenbrand), doar zic ca lansarea Apple Watch o sa doara mai mult decat avem acum impresia.

Nu imi propun sa renunt la ceas pentru un Apple Watch. Sunt extrem de atasata de ceasul meu. Nu numai ca sunt conservatoare, dar imi si place sa fiu conservatoare, in asa masura incat imi patez frecvent degetele de cerneala doar ca sa scriu cu stiloul, in agenda de hartie, si las iPad-ul pentru alte aplicatii. Dar, in timp ce Pad-ul si agenda pot convietui fericit, la fel ca telefoanele, cu ceasul lucrurile chiar stau altfel. Si nu pot sa nu ma gandesc si sa ma tot intreb oare ce as face daca ispita ar aparea.

Sursa foto: Apple Insider

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: