Kevin Spacey petrece vara la Old Vic

22 de spectacole mai precis. Pentru stagiunea cu care isi incheie mandatul de zece ani ca Artistic Director la Old Vic, Spacey propune un one man show, “Clarence Darrow”. E un alt text care evoca un personaj real, avocatul impetuos din “Procesul maimutelor”. Pe Clarence Darrow, Spacey l-a mai jucat acum cativa ani – in “Procesul maimutelor” (“Inherit the wind”), alaturi de o distributie britanica. Atunci mi-am dat seama ca accentul sudist poate fi, pentru supusii Majestatii Sale, la fel de dificil ca acela britanic pentru baietii de peste Ocean. Rolul lui Darrow e pretios pentru Spacey si pentru ca a fost interpretat pe vremuri de Spencer Tracy, idolul sau.

In filmul cu acelasi nume, lansat in 1991, Spacey juca pentru prima oara rolul lui Darrow – putin inainte de vreme. Dar atunci cand tine la o partitura, omul nu renunta. Si va fi interesant de facut o comparatie intre formatul de film din ’91 (destul de sarman, pentru ca Spacey de atunci nu era cel pe care il stim acum, cel putin nu in ceea ce priveste influenta financiara si devastatoarea siguranta de sine) si piesa de teatru de acum.

Pentru un fel de avanpremiera, mergeti aici.

V-ati obisnuit sa-l vedeti pe Spacey in roluri de cinic si de pragmatic in ultimii ani – i se potrivesc foarte bine, n-am ce comenta, dar acesta e un rol diferit. Spiritul, inteligenta, sunt acolo, dar sunt sustinute de idealism, nu de cruzime sau mizantropie. Dupa spectacolul din 13 iunie, privilegiatii au ocazia sa ramana si la o discutie cu Spacey. De unde mai are energie sa-si descompuna personajul pe scena dupa ce tocmai l-a compus, nu ma intrebati, ca nu stiu. Dar, desi mi-as dori sa ma numar printre privilegiati, spectacolul din 13 iunie e supus marketingului nemilos al domnului Spacey. Biletele la toate spectacolele sunt puse in vanzare de azi – pentru privilegiatii cei mai privilegiati, care platesc anual o taxa de 10.000 de lire ca sa se afle in Cercul Directorului Artistic. Apoi, in functie ce valoarea taxei scade, cercurile privilegiilor se deschid, dar peste 10-12 zile, cu pofta insatiabila pentru spectacole a britanicilor, e clar ca alegi locurile pe care le mai nimeresti.

Motivul nu e vreun mercantilism lipsit de sens, ci promisiunea ferma a lui Spacey de a lasa Old Vic mai tanar, mai proaspat, mai celebru si mai bogat decat l-a luat cu 10 ani in urma. Si “zestrea” pe care o promite, de cateva zeci de milioane de lire, e pe cale sa se indeplineasca fix prin asemenea crudele mecanisme de marketing. Si prin invidiata “carte neagra” de networking pe care legenda spune ca Spacey o foloseste cu maiestrie.

E printre ultimele ocazii de a-l vedea pe Spacey in Europa, de pe 8 aprilie vanzarea de bilete e deschisa si muritorilor de rand. Costurile nu sunt asa de mari data fiind valoarea de nepretuit a oportunitatii de a va intalni cu unul dintre cei mai talentati actori si manageri de teatru si de content si de ce mai vrea el ai momentului. Daca n-ati vazut Londra vara pana acum, aveti motiv sa dati o fuga. Daca ati vazut-o, aveti alt motiv sa dati o fuga.

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: