American Sniper

Ma gandeam ca mi-au placut multe dintre filmele lui Clint Eastwood si ca n-o sa ma las influentata de toata polemica din jurul lui “American Sniper”. Si, de fapt, nici n-a fost cazul sa ma las influentata. A fost mult mai trist faptul ca, in sine, productia e slaba, editata din topor (fapt si mai vizibil, in ce ma priveste, din cauza absentei muzicii), marea performanta a lui Bradley Cooper e ca a luat masa musculara cat sa fie aproape de nerecunoscut, iar a Siennei Miller ca a acceptat un par saten cat sa fie aproape de nerecunoscut.

Controversele misuna in jurul filmului si probabil ca au trimis multi spectatori in salile de cinema, pentru ca la box office performantele peliculei (impropriu sa le mai numim pelicule acum, de fapt) sunt surprinzator de bune. Dar…

Bradley Cooper - American Sniper
Bradley Cooper – American Sniper

Personajul principal, erou cum e el, militar mono-talentat si mono-maniac, e asa de liniar si de simplut (ca sa nu zic de-a dreptul stupid) incat sufoca din fasa tot patriotismul cu care ar trebui sa ne emotioneze. Sa ne intelegem, am vederi mai degraba conservatoare, stiu ca la americani patriotismul nu e o vorba goala si ca relatia lor cu armata (inclusiv cu ideea de a te inrola) e autentica, profunda si, daca nu te convinge, macar reuseste sa te miste. As fi fost linistit parte din publicul tinta, daca n-as fi vazut scene care sa ma sidereze prin ingustime si sa ma cutremure stiind ce valuri de discutii serioase au creat.

Eroul nostru se emotioneaza la televizor vazand evenimentele de pe 11 septembrie. Lasa casa, masa, nevasta si o cariera incerta de cowboy ca sa se inroleze, la 30 de ani, direct la SEALS. OK, filmul e bazat pe fapte reale, o fi avut omul o epifanie, de altfel pana si noi, aici, in Romania am fost impresionati urmarind acele imagini in acele zile…

Instructia e facuta de baieti care recita poezii – cu poezii si cantecele par sa fie spalati pe creier eficient toti baietii de la SEALS. Nu stati prea mult pe ganduri, hai in oras, hai in avion, hai pe o casa. Aia care au mai ramas prin orase in Irak, toti sunt insurgenti, ca sa stiti voi si sa fie simplu, sa nu va bateti capul.

Totul e o poezie, o fraza predigerata, o expresie catchy repetata ad nauseam. Inclusiv scuza lui Chris, care declanseaza un atac serios, alegand (corect, de altfel) sa-si omoare Nemesis-ul, e in versuri – “he had eyes on our guys, he had eyes on our guys”

Eroul nostru care nu nimereste tintele de tabla “pentru ca nu se misca”, dar e imbatabil la tintele cu miza, se plictiseste acolo sus, pe acoperis. Se simte ca in Call of Duty si trage fara numar, fara numar, incat e sincer uimit cand armata ii comunica, din cand in cand rezultatele. Sau scorul. Cand se plictiseste, mai coboara printre racani si incearca sa-i tina departe de moarte, ca, vai de capul lor, nimic stiu.

Vine acasa, de mai multe ori, dar nu se simte bine defel. Obisnuit sa gandeasca putin si defensiv, se stapaneste greu sa nu reactioneze la bormasina vecinului, sa nu rupa capul cainelui sau sa nu-si pocneasca nevasta. Parcurge etapele cu care filmele americane ne-au obisnuit, consiliere si alte alea, Clint Eastwood nu ne plictiseste cu toate. Dintr-o data il vedem reintegrat in sanul familiei si in perfect echilibru cu universul, evident, cata vreme ii face avansuri neveste-sii atintind glumet pistolul asupra ei.

Nu stiu cum o sa priviti voi filmul, nu stiu nici daca sa va indemn sa va pierdeti vremea cu el. Cum sa va spun, nu e sec ci simplist, nu e dur ci de-a dreptul infiorator, dar nu data fiind actiunea, ci toate cele de mai sus. Precum si faptul ca e considerat profund sau profund patriotic. Sau faptul ca, in realitate, protagonistul este considerat un erou american. Sau faptul ca pe americani nu i-au deranjat chestiile care m-au deranjat pe mine, ci altele multe, in care nici nu vreau sa ma bag…

Questions? Comments?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: